7.4.2012

Maukasta

Lankalauantaihan kuluu mukavasti leipää leipoessa. Juuren muhiessa ehtii sopivasti käväistä Ikeassa.





Lättänät
Ruistaikinan juuri
1l vettä
noin 3dl ruisjauhoja

1rkl suolaa
ruisjauhoja sopiva määrä

Juuri sotketaan veden kanssa ja vatkataan sekaan jauhoja. Peitellään taikinakulho lämpimään paikkaan liinojen alle hapantumaan. Ikean reissun verran riittää eli neljä-viisi tuntia, kun on kyse lättänöistä. 
Taikina jatketaan loppuun eli vatkataan joukkoon suola ja lisäillään jauhoja. Kannattaa alustaa käsin eikä puulastalla kuten minä, ettei käy kuten minulle. :) Taikina jäi tällä kertaa liian pehmeäksi ja lapset eivät päässeetkään lättäämään lättänöitä vaan sekin äidin hommaksi. Kun taikina on sopivaa, annetaan sen "nousta" muutama tunti. Tänään vain reilut kolme aikaa, jotta ei mennyt yötöiksi. 
Taikina pilkotaan pieniksi palleroiksi, jotka taputellaan pellille ohuiksi lättänöiksi.
Paistetaan kuumassa uunissa muutama minuutti ja heti uunista poistettuna poltetaan paistajan näpit leikkaamalla lättänät auki reunoista ja repimällä puoliskat irti toisistaan. 
Ja hyvää on! 1-vuotias söi lämpimiltään kolme palaa ilman voita, vaikka parasta se onkin vielä vähän lämpimänä, kun voi sulaa päälle.



Ja se päivän varsinainen tuotekin kuvattuna, mutta ei vielä maistettuna:

Maanmainio "mamman leipä"
Suurin piirtein sama taikina kuin edellä.
Poikkeukset:
Ruisjauhojen sijasta täysjyvävehnäjauho ja muutama dl hiivaleipäjauho
Taikinaa alustaessa lisätään ripaus hiivaa
Taikina muhevoitetaan auringonkukan- ja seesaminsiemenillä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lähetäpä terveisiä! :)